Mity dotyczące grzybów

Mity dotyczące grzybów Jeśli chcemy ominąć możliwość zatrucia się grzybami nie wolno ulegać podpowiedziom innych i nie wolno wierzyć w to iż na przykład jeśli gotuje się grzyby to należy zanurzyć srebrna łyżeczkę w potrawie i poczernienie jej powierzchni potwierdzi istnienie trującego grzyba w potrawie. Jest to nieprawda gdyż związki chemiczne powodujące czernienie srebrnej łyżeczki obecne sa zarówno w grzybach jadalnych jak i niejadalnych. Innym przesądem jest to że po wrzuceniu do potrawy cebuli lub czosnku zszarzeją i to informacje o truciźnie. Nieprawda gdyż enzym powodujący szarzenie cebuli istnieje również w grzybach jadalnych. Także do mitów można zaliczyć to iż mleko zwarza się pod wpływem grzybów trujących. Zwarza się również pod wpływem grzybów jadalnych. Wśród bajki można również włożyć przeświadczenie że grzyby trujące omijają robaki. Leśnie ślimaki czy czerwie muchówek bardzo lubią wgryzać się w muchomora sromotnikowego. Grzyby trujące nieprzyjemnie pachną – to również mit bo na przykład muchomor sromotnikowi pachnie sztucznym miodem a ten zapach jest bardzo przyjemny.

Zbieranie grzybów

Zbieranie grzybów Zbieranie grzybów jest prawdziwa sztuka ale doświadczony grzybiarz bez trudu trafi do miejsca gdzie mogą rosnąć. W miejscach tych najczęściej rosną okazy dorodne, zdrowe i przede wszystkim jadalne. Najobfitszych zbiorów można spodziewać się u schyłku lata i wczesnej jesieni. Doskonałe na grzybobranie są pierwsze słoneczne dni po deszczowym, ale ciepłym okresie. Większość grzybów rośnie aż do pierwszych przymrozków. Zanim wybierzemy się na grzyby warto zastanowić się nad wyborem miejsca. Większość grzybów rośnie w ściśle określonych miejscach związanych z występowaniem określonego gatunku drzew. Typ lasów jest bardzo ważna wskazówka dla grzybiarza. Najwięcej grzybów można spotkać w lasach iglastych w których przeważają sosny i świerki. Lasy liściaste w których występują dęby i buki sa również lasami grzybodajnymi. Grzyby rosną lepiej na glebie piaszczystej gdyż grzyby gorzej rosną na terenach podmokłych. Wiele grzybów jak na przykład kanie czy rydze rosną chętnie na skrajach lasu czy polany.

Grzyby

Grzyby Jesienna porą w polskich lasach pojawiają się grzybiarze. Sadząc po ilości zaparkowanych wzdłuż brzegu lasów samochodów coraz więcej osób interesuje się grzybobraniem. Główna korzyścią zbierania grzybów jest przede wszystkim możliwość oderwania się od życia codziennego. To konieczność wyjścia z domu oraz możliwość spaceru po lesie i dotlenienia się. To nie tylko satysfakcja z uzbieranych grzybów ale również intensywny relaks. Jeśli uda nam się uzbierać grzyby to na pewno będziemy mieć satysfakcję z tego faktu a na dodatek smakowita kolację. Grzyby rosną praktycznie wszędzie i to przez cały rok ale tylko te zbierane jesienią smakują najlepiej. Wtedy jest ich najwięcej i jeśli dopisze nam szczęście las obdaruje nas wspaniałym koszykiem prawdziwków, podgrzybków, kurek czy maślaków. Jesienny wysyp grzybów zaczyna się najczęściej pod koniec września i trwa do pierwszych przymrozków. Zazwyczaj na grzyby wybieramy się wczesnym rankiem ale jeśli zna się odpowiednie miejsca grzyby można spotkać o każdej porze dnia.

Grzyby trujące

Grzyby trujące Z grzybami nie ma żartów. Co roku umiera kilka osób od zatrucia grzybami niejadalnymi. Zatrucia dotykają nie tylko grzybiarzy którzy nie znają grzybów ale mogą spotkać również osoby zajmujące się zbieraniem grzybów zawodowo. Najczęstsze zatrucia powoduje muchomor sromotnikowi. Zatrucia tym muchomorem należą do ciężkich a nawet śmiertelnych. Grzyby te można praktycznie pomylić z wszystkimi grzybami jadalnymi. Do zatrucia wystarczy niewielka ilość tego grzyba. Po zjedzeniu tego grzyba w ciągu kilku dni lub tygodni następuje uszkodzenie wątroby. Aby zabezpieczyć się przed możliwością zebrania grzybów trujących należy zbierać grzyby tak zwane rurkowe a omijać blaszkowe. W Polsce nie ma silnie trujących grzybów rurkowych. W razie pomyłki co najwyżej potrawa nie będzie smakowała a spotkanie z tego typu grzybem zakończy się wymiotami i biegunką. Bez znajomości grzybów czy to z własnego doświadczenia czy przy pomocy książek lepiej grzybów nie zbierać a jeśli już to poprosić kogoś kto się zna aby przejrzał zawartość naszego koszyka.